Belső auditok

A belső audit olyan felülvizsgálat, amelyet a cégedben az auditálási szabályokat ismerő munkatársaid végzenek. A belső audit a szabályozások megfelelőségére, hiányosságaira és céged működésre egyaránt kiterjed. A belső felülvizsgálatokat a rendszerszabványok követelményként támasztják. Abban segítenek, hogy megkeresd és kijavítsd az eltéréseket, pótold az esetleges hiányosságokat vagy szinkronba hozd az előírásokat a gyakorlattal. Így folyamatosan tökéletesíteni tudod céged működését.
Ahhoz, hogy a szabályokat és a működést időről időre áttekintsd, felülvizsgáld  és szükséges esetben változtass és javíts azon, a következő lépéseket kell tenned. Rendszeresen végezz ilyen belső felülvizsgálatot és tedd meg a szükséges módosításokat a javítás érdekében!

1

Tervezd meg, hogy idén mikor és mely területeket kell górcső alá vetni! Ehhez készíts egy belső audit tervet, ahol meghatározod, hogy ki, mikor, milyen témában/területen fogja elvégezni a felülvizsgálatot.

 

2

Gondoskodj arról, hogy az embereid megfelelő tudással rendelkezzenek a belső auditálással kapcsolatban! Ismerniük kell azokat az etikai, szakmai és gyakorlati ismérveket, amelyekkel hatékonyan tudnak majd a kezed alá dolgozni. Fontos! Ahhoz, hogy a Te céged ne kövesse el azokat a szarvashibákat, amelyek általában a "zsigeri ellenállást" eredményezik az irányítási rendszerek kapcsán, figyelj arra, hogy kiket bízol meg a feladat elvégzésével. Ugyanis a belső felülvizsgálatot végzőnek rendelkeznie kell vezetői rálátással, ismernie kell az összefüggéseket és megfelelő javaslatokat kell tennie az adott terület vagy folyamat javítására vonatkozóan!

 

3

Indítsd el a belső auditokat! Ismertesd a tervet a belső auditoraiddal! Ők a terv alapján és legjobb tudásuk szerint fogják elvégezni a belső felülvizsgálatot a dokumentumok átvizsgálásakor, valamint ellenőrzik, hogy az előírások milyen mértékben teljesülnek a gyakorlatban. A felülvizsgálatokra szánt időkeretet célszerű következetesen betartatni, ha a határidős vállalások általában nehézséget jelentenek.

 

4

A megállapításokat összesítsd és vond le azokat a konzekvenciákat és összefüggéseket, amelyek jók voltak, de azokat is, amelyeken rövid-, közép vagy hosszútávon változtatni kell! Ezeket a teendőket pedig mindig tartsd szem előtt, ütemezd be, és indítsd el a módosító intézkedéseket a javításra. Mindez céged fejlődését és a hibák ismételt előfordulásának megelőzését célozza meg.
Iratkozz fel kötelezettségvállalás nélkül!