Honnan tudod, hogy elérted a célodat?

Ahhoz, hogy információbiztonsági projektedet sikeresen értékeld és munkádért cserébe a megfelelő elismerésben részesülj, a legelején pontos célkitűzéseket kell megfogalmaznod! Egy egyébként sikeres bevezetést is meghiúsíthat, ha a siker nem egyértelműen kimutatható, a kialakított rendszer fenntartása mellett szóló érvek pedig ezáltal nem elég erőteljesek. Kerüljük el a tipikus hibákat a célok kitűzésénél!

Rossz célkitűzések

A rossz célkitűzéseket könnyű felismerni. Egyszerűen nem elég konkrétak, nem mérhetőek. A cél kitűzésekor azonnal próbálj kérdéseket, vizsgálati módszereket kigondolni az adott cél teljesülésének mérésére. Ha túl sokat kell gondolkoznod, add fel! Az esetek többségében ugyanis ilyenkor nem a kreativitásoddal van a probléma, hanem a kiválasztott célkitűzés maga akadályozza a megfelelő mérési illetve vizsgálati módszer alkalmazását. Keress helyette olyan célkitűzést, amely esetén szinte egyértelműen adódik a mérés módszere és típusa.

Jó célkitűzések

A jó célkitűzés mindig kellőképpen konkrét és viszonylag könnyen mérhető. Ha például azt tűzöm ki célul, hogy az információbiztonsági rendszer bevezetése alatt az összes meglévő ügyfelet szeretném megtartani, majd a bevezetést követő 12 hónap során 2 új ügyfelet szerezni, az ellenőrzéskor egyszerű dolgom lesz. Ha a projekt elején dokumentált célkitűzéseim között szerepel, hogy a védelmi incidensek számát 50%-al szeretném csökkenteni a bevezetést követő 2 éven belül, megint csak egyszerűen ellenőrizhetem a teljesítést. A jó célkiűzés beszédes a visszatekintéskor. Megmutatja mi volt a cél, ahhoz képest hol vagyunk most, ezáltal iránytűként szolgálhat a későbbiekre. Nem csupán iránytűként, de egyúttal világítótoronyként is szolgálhat az a célkitűzés, amit elérhetővé teszünk minden kolléga számára. Az információbiztonság kialakítása minden kollégát érintő változtatásokkal jár. Amennyiben a célok/előnyök transzparensek, mindenki tudni fogja miért olyan fontos ez a projekt, ezáltal nagyobb támogatást élvezünk majd.

Képek forrása:

http://www.bottlesurf.com/wp-content/uploads/2012/07/goals3.jpg
http://www.bybibik.today/wp-content/uploads/2014/05/Goals.jpghttp://www.michiganallianceforfamilies.org/wp-content/uploads/2012/09/smart-goals.jpg