ISO 50001 ENERGIAIRÁNYÍTÁSI RENDSZER

500 CÉG ELFELEJTETT REGISZTRÁLNI AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI TÖRVÉNY VONATKOZÁSÁBAN
Kérd ajánlatunkat!

Bár a 2015. évi LVII. energiahatékonyságról szóló törvény miatt sok nagyvállalat kényszerült az energiafogyasztás és - felhasználás optimalizálására, az ellenőrzésért felelős Hivatal (MEKH) nyilvántartása szerint, még közel sem teljes a törvény hatálya alá tatozó, regisztrált cégek köre. A törvényt sértő vállalkozások maximum 10.000.000 Ft-os bírságra számíthatnak.

A magyar jogrendszerbe 2015. májusában beépült EU 2012/27/EU energiahatékonysági irányelv alapján a magyar jogszabály előírja a 250 főnél nagyobb, vagy a minimum 50 millió € árbevételt elérő (tehát KKV-nak nem minősülő) vállalatok számára a kötelező energetikai audit elvégzését, illetve az ISO 50001 irányítási rendszer meglétét, vagy az audit 4 évente rendszeresen megismétlését.
 

MILYEN ALTERNATÍVÁI VANNAK EGY VÁLLALATNAK A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOKNAK VALÓ MEGFELELÉSHEZ?
1. NÉGYÉVENTE
ENERGETIKAI AUDIT ELVÉGZÉSE
Előnye:
-   a leggyorsabb megoldás


 
Hátránya:
-   négyévente többmilliós kiadást jelent
-   a költségcsökkentés beruházási javaslat útján érhető el
 
Ajánlatot kérek energetikai audit elvégzésére! Telefon: 0620-311-3838
2. NÉGYÉVENTE ENERGETIKAI AUDIT ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI MÓDSZEREK ALKALMAZÁSA
Előnye:
-   a leggyorsabb megoldás
-   beruházás nélkül érhető el energiaköltség-csökkentést
-   tudatosítja a teljes szervezet dolgozói között az energiatudatos működés szabályait
-   saját szabályozásrendszer a szervezetszámára
-  Tanúsítás miatti éves elkötelezettség nincs
Hátránya:
-  keretrendszer tanúsítás hiánya miatt hosszú távon nem biztosított a szabályok gyakorlati működése
-  nincs külső ellenőrzés
 
 
3. ISO 50001 SZABVÁNY SZERINTI TANÚSÍTVÁNY MEGSZERZÉSE
 Előnye:
-   szankcionálás elkerülése
-   beruházás nélkül is érhető energiaköltség-csökkentést
-   tudatosítja a teljes szervezet dolgozói között az energiatudatos működés szabályait
-   hosszú távon biztosítja az energiairányítási rendszer folyamatos fejlesztését
Hátránya:

-  nincs
 

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ajánlatot kérek ISO 50001 kialakításra
061-700-2431!

Az ISO 50001:2018 szabvány

A rendelet előírásai és az ISO 50001:2018 között teljes az átfedés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki a szabvány szerint működik, az gyakorlatilag megfelel a direktíva előírásainak, amiből következik, hogy a szabvány szerinti energiairányítási rendszerrel rendelkező vállalatok egyben a kötelező energia audit alól is mentesülnek. Nincs olyan cég ma, aki megkérdőjelezné az energiahatékonyság fontosságát. A kérdés sokkal inkább az, hogy hogyan tudod az energiát még hatékonyabban kezelni? Hogyan csökkentheted céged energiafogyasztását, környezetterhelését anélkül, hogy visszaesne a teljesítmény? A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet által közzétett ISO 50001:2018 Energiairányítási Rendszerszabvány komplett keretet ad ehhez és könnyen át tudod alakítani az energiagazdálkodást cégedben. Így energiaköltséget takaríthatsz meg és javíthatod céged energiafelhasználását.

Egy alapot ad a cégre szabott megoldás kialakításához. Elsősorban az energiahatékonyság szabályozását, az energiafelülvizsgálatok alapján tett intézkedéseket, célok kialakítását vagy újragondolását jelenti, valamint az energiatudatos szemlélet kialakítását a cégen belül is. Mivel a vállalkozások (vagy intézmények) egymástól eltérően működnek, más eszközöket, módszereket kell alkalmazniuk ahhoz, hogy hatékony energiairányításuk legyen.

Így az ISO 50001:2018 szabvány nem jelentheti minden cégnek ugyanazt. A követelmények alkalmazásának módja, irányítása és ellenőrzése is több tényezőtől függ. Ezért a leghatékonyabban és leggyorsabban akkor érhet el energiahatékonyságot, ha sablonok helyett, cégre-szabott, egyéni tervet és intézkedéseket vezet be.

Tehát ott, ahol az energiairányítási rendszer nem hozza meg a várt eredményeket, ott felül kell vizsgálni és újra kell gondolni az alkalmazott módszereket és a létrehozott szabályokat!

A követelményeket teljes részletességében az MSZ EN ISO 50001:2018 szabványban el is olvashatod. A magyar nyelvű szabványt a Magyar Szabványügyi Testületnél  tudod megvásárolni, de online meg is rendelheted a weoldalukon. Miután megismerted a szabványt, elolvastad, megpróbáltad értelmezni, nézzük meg, mit kell szem előtt tartanod ahhoz, hogy megalapozd Céged helyes energiairányítási rendszerét.

Főbb lépések az Energiairányítási rendszer kialakítása során

• El kell végezni egy kockázatértékelést és egy energia szempontú felmérést (ehhez lehet, hogy energetikai szakember megbízására lesz szükséged)
• Meg kell határozni teljesítménymutatókat, amellyel kontrollálni tudja a változásokat
• Konkrétan meg kell tervezni, hogy a kiindulási értékekhez képest, milyen változást és fejlődést akar elérni, ezeket hogyan fogja megvalósítani.
• Azokat a változtatásokat, amelyeket be fog vezetni a napi működésbe, elő kell írni és le kell szabályozni, hogy a munkatársak számára is egyértelműek legyenek a feladatok.
• Be kell vezetni a gyakorlatba az energiahasználattal kapcsolatos döntéseket, szabályzatokat, tudatosítani kell a kollégákban, hogy milyen teendőjük és szerepük van a mindennapi munkájuk során
• Rendszeresen ellenőrizni kell a bevezetett módszerek, eszközök eredményességét, hogy megtudhassuk, milyen hatékonyak és hogy a korábban meghozott döntések, közelebb visznek-e a célok teljesüléséhez?
• Azokat a lépéseket, amelyek egyáltalán nem vagy csak kis mértékben hatékonyak, meg kell változtatni, módosítani kell.Tanúsítványával bizonyítsa be, hogy vállalkozása hatékonyan kezeli az energiafelhasználást, csökkenti a károsanyag-kibocsátását, és azon dolgozik, hogy megfeleljen a környezetvédelmi céloknak.   

Az irányítási rendszerek kialakításának általános útmutatóját itt találod. Tovább>>