Lean egészségügy

03Gyakran szkeptikusak vagyunk azt a kérdést illetően, hogy egy betegellátástól távol eső szektorban sikereket elért minőségügyi rendszer miként érhet el hasonló eredményeket egy egészségügyi szolgáltató esetében. A betegellátás sok szempontból speciális terület, mégis érdemes lehet nyitottnak maradnunk olyan minőségügyi megoldások felé is, melyek teljesen más szektor kiszolgálására születtek.

A különböző területről érkező módszerek elfogadására, adaptálására ösztönöz minket a Wisconsin állambeli ThedaCare egészségügyi szolgáltató rendszer tapasztalata. 2003 során a ThedaCare 5 kórházban és 7 orvosi klinikában vezette be a Toyota (Lean) termelési rendszert. A Lean módszer nem csak javította a dolgozók hozzáállását, növelte a páciensek elégedettségét, de a költségek csökkentéséhez is hozzájárult. A változások sikeresnek bizonyultak.

Minőségügyi szakemberek szerepe


A Lean módszer elsődleges fókusza a frontvonalban dolgozók segítése, a problémák következetes megoldása. Mint ilyen rendszer résztvevői, a minőségügyi szakemberek munkája sem korlátozódhat merev ellenőrzésekre. Céljuk kooperatív segítségnyújtás, a dolgozók folyamatos mentorálása, a problémák felismerésére és kezelésére vonatkozóan. A minőségügyi menedzserek a „gemba” (japán kifejezés, jelentése: „tettek mezeje”) helyszínére vonulnak ki, ott egyeztetve a problémákról, a munkavégzés menetéről, ahol az folyik.


Dolgozók szerepe


A Lean módszer egyik kulcsa, hogy a gondosan kiválasztott munkaerő minőségszemléletében, szakmai és erkölcsi hozzáállásában megbízva, minőségügyi szakemberek és egészségügyi dolgozók együtt tárják fel a problémákat és tesznek javaslatokat a további lépéseket illetően. A dolgozók azonosulásához elengedhetetlen, hogy fejlesztési javaslataik, meglátásaik közzétételére megfelelő fórumot hozzunk létre. Az esetleges elmaradások ügyében nem a megrovás az elsődleges, hanem a miértek felkutatása, egy előremutató, hosszú távú megoldás feltárása a hasonló jellegű problémák továbbiakban való elkerülése végett.

Transzparencia


A Lean módszer bevezetésekor a ThedaCare esetében egyetlen mérőszám meghatározása helyett több területre és külön osztályokra érvényes célkitűzések kerültek bevezetésre. Az általános célok között olyanok kerültek megfogalmazásra, mint a hibák előfordulási arányának előzetes meghatározása. A célok átláthatósága a Lean módszer sikerének egyik kulcsa. A dolgozók számára elérhetővé kell tenni a kitűzött célokat, meg kell győződni róla, hogy azokat megismerték, azonosultak az irányelvekkel.


Orvosok bevonása


Bármilyen minőségügyi forradalomról is legyen szó, nem felejtkezhetünk el az orvosok proaktív bevonásának szükségességéről a rendszer tökéletesítése/adaptálása során. A frontvonalra koncentrálva, a minőségügyi szabályozások sokszor korlátozódnak az ápolók munkájának szabályzására, ellenőrzésére. Ebből adódóan hajlamosak lehetünk megfeledkezni arról, hogy az egészségügyi szolgáltatók munkaerejének nagy részét jelentő orvosi közösség bevonása nélkül, a minőségügyi rendszert csupán a dolgozók kisebb hányada érezheti magáénak. Az orvos kollégákat arra kell tehát ösztönöznünk, hogy ismerjék meg a minőségügyi szabályozásokat és más munkacsoportok hétköznapi teendőit, célkitűzéseit. Csak így várhatjuk tőlük, hogy képesek legyenek egységes egészként látni munkahelyüket, saját szerepükön és hétköznapjaikon felül emelkedve madárperspektívából látva az adott egészségügyi szolgáltató célkitűzéseit.