Saját szabványt kapott az egészségügy

14

2013. október 21. 08:11 l forrás: Medicalonline.hu Első ízben áll az európai egészségügy rendelkezésére egy egységes ágazatspecifikus szabvány, amely a klinikai folyamat- és kockázatmenedzsmentet helyezi a fókuszba – írja a medicalonline.hu. Jelenleg például a német rehabilitációs klinikák körében is közel 30 különböző elismert tanúsítási modell létezik.

Az egészségügyben elterjedt szabványok zöme az ISO 9001-en alapszik, ami egy ipari szabvány és ezért csak fenntartásokkal alkalmazható a betegellátás terén.

A Német Szabványügyi Intézet által 2012 végén közzétett DIN EN 15224:2012-es szabvány az első olyan egységes, európai ágazatspecifikus szabvány egészségügyi szolgáltatók részére, amely a kórházak, ápolási és rehabilitációs intézetek, orvosi praxisok és nem orvosi szolgáltatást nyújtók körében egyaránt alkalmazható. Várhatóan 2013 negyedik negyedévétől meg is kezdődnek e szerint az akkreditációs eljárások.A nemzetközi betegturizmus folyamatos növekedése miatt is hasznos az egészségügy globalizációjának figyelembe vétele - jegyzi meg az eski.hu. Az új standard emellett folyamatorientált és rugalmas, szükség esetén speciális modulokkal egészíthető ki, mint például a munkavédelem, IT-standardok, higiénia.Az új szabvány lehetőséget ad az egészségügy területén a tanúsítási eljárás egységesítésére és átláthatóbbá tételére, ám a reakcióktól függően elképzelhető, hogy ez is csak egy szabvány lesz a sok közül – olvasható a Medicalonline és az esk.hu oldalain.