Perelnek az üvegfalú ház lakói, mert belátnak hozzájuk

 

Ki gondolta volna, hogy ha egy házban üvegfalakkal oldják meg a tökéletes kilátást, akkor mások is látni fogják, mi történik bent?

Nem mindennapi per készülődik Londonban: a Neo Bankside luxusház öt lakója indított pert a velük szemközti Tate Modern múzeum ellen. Az épület lakásait többek között azzal próbálták eladni, hogy az üvegfalaknak köszönhetően csodálatos kilátás nyílik a városra – úgy tűnik, a lakókat most meglepetésként érte, hogy az üveg mindkét oldalán át lehet látni. A Tate Modernbe látogató turisták miatt most úgy érzik a Neo Bankside lakói, hogy semmi magánéletük nem maradt, mintha folyamatosan figyelnék őket.

A luxusház lakói azt kérik a múzeum vezetőitől: ne engedjék ki a látogatókat a terasznak azokra a részeire, ahonnan be lehet látni az üvegfalak mögé. Abban igazuk van, hogy amikor az üvegház megépült, a Tate-nek még nem létezett a terasza, ahonnan át lehet látni – csakhogy a tervrajzokat megmutatták a Neo Bankside tulajdonosainak, sőt ők jóvá is hagyták azt. A Guardian megszólaltatott egy birtokvédelmi ügyekben járatos jogászt, Paul Greatholdert, aki úgy gondolja: egyértelmű a helyzet, aki egy olyan lakást vásárol, amelybe be lehet látni kívülről, vállalja a kockázatot, hogy mások be is néznek majd hozzá.

Az ügy jelentősége túlmutat a konkrét vitán – a brit precedensjog miatt hosszú időre meghatározhatja az ítélet, hogyan lehet tervezni a városképeket. Ha most győznek a bíróságon az üvegfalú ház lakói, akkor ezután országszerte sokkal könnyebb lesz az újonnan beköltöző lakóknak a saját képükre formálniuk a környéket, akármit is szeretnének a régebb óta ott élők – mondta el Greatholder. Ráadásul az, hogy az ország egyik kultikus intézménye fog összecsapni a bíróságon néhány dúsgazdag londonival, szintén ahhoz vezet majd szerinte, hogy óriási pénzek és a legjobb jogászok mozdulnak meg egy olyan ügyben, „amelyet valójában egy függönnyel el lehetne intézni”.

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/ingatlan/20170425_Perelnek_az_uvegfalu_haz_lakoi_mert_belatnak_hozzajuk