Boldogság menedzser és Y generációs mindenes is kelleni fog

 

Tudta, hogy a legtöbb startupnál van boldogság menedzser, aki a dolgozók jókedvéért felel? Kíváncsi, hogy vállalkozóként szüksége van-e chatbotosra? Mit csinál egy Growth Hacker? A Startup Safary szervezői 10 olyan szakmát gyűjtöttek össze, melyekre egy 21. századi cégnek már szüksége van, pedig lehet, hogy eddig nem is tudott a pozíció létezéséről.


1. Mood Manager / Happiness Manager


Ebben a pozícióban csak azzal kell foglalkozni, hogy a cégnél mindenki jól érezze magát. Tulajdonképpen a speciális HR-es, akinek munkája nem csak abban merül ki, hogy évente kétszer megszervezi a csapatépítő tréningeket. A Google keresőóriásnál olyan szinten foglalkoznak a „jóltartással”, hogy a mood menedzser egyenesen azt üzeni a dolgozóknak: „Ne menj haza, itt mindened megvan, rendelünk neked vacsorát, megágyazunk, csak dolgozz tovább.”

2. User Experience – Felhasználói élménytervező

Ő az, aki egy – a vezetőknek és a marketingeseknek már nagyon tetsző – honlap indulása előtt elmondja, miért nem fog hatékonyan működni. Persze nem ilyen egyszerű, de ő elemzi a weboldalt vagy az online áruházat, és megmondja, hol legyen a menüsor, mi legyen az elnevezése a pontoknak. Mindezt egy fókuszcsoporttal is megvizsgálja, hogy az is kiderüljön a „vásárlás” gomb kék vagy zöld legyen.

Szükség van rá a cégemben? Reklám- és médiaügynökségeknek nélkülözhetetlen, de egy forgalmasabb webshop üzemeltetésénél is érdemes alkalmazni uexeket, mert mindig lehet csiszolni, fejleszteni az oldalon.

Hogyan lehetek? Ez a feladatkör egy komplex embert kíván. Marketinges tapasztalat, üzleti érzék és programozói tudás is szükséges hozzá.

3. Adatelemző

Talán az egyik legfontosabb pozíció a mai vállalkozások számára. Heal Edina, a Google Magyarország vezetője úgy fogalmazott: „Ma már a kereskedőknek nem kell kitalálnia mire vágynak a vevők, online viselkedésük alapján elárulnak mindent, csak ki kell őket szolgálni.” A nagy datahalmazt azonban valakinek rendszereznie kell, és éppen ezért van szükség adatelemzőre. Ám nem csak a kereskedőknek fontos ez a pozíció: egy gyártó cégnél meg tudja jósolni, melyik gép fog meghibásodni.

Szükség van rá a cégemben? Igen. Mindenképpen.

Hogyan lehetek…? Az adott iparág ismerete szükséges, de ezt akár menet közben is meg lehet tanulni. Szeretni kell a matekot és a hosszú, időigényes kutatómunkát, valamint nem árt, ha a rend és rendszer-szeretetünk vetekszik Sheldon Cooperével az Agymenők sorozatból.

4. Chatbotos

Ha érezték már úgy, hogy egy meglátogatott honlap felugró ablaka valóban megszólította önöket és releváns válaszokat adott a feltett kérdéseitekre szinte azonnal, akkor jól dolgozott a chatbotos. Ő az, aki az emberi interakciókat modellezi, úgy hogy a látogató meg sem érzi: percek óta egy robottal beszélget.

Szükségem van rá a cégemben? Ha a működéshez szükséges ügyfélszolgálat fenntartása fontos, és cél, hogy minél kevesebb munkájuk legyen, de a vevőkkel a kapcsolattartás mégis gördülékeny maradjon, akkor mindenképpen.

Hogyan lehetek…? Ez egy nagyon új, folyamatosan változó terület, mely egy analitikus gondolkodással és némi fejlesztői háttérrel bíró nyelvész számára ideális lehet.

5. Community Manager

Sales és ami mögötte van. Egy cég community menedzsere mindenre figyel, kapcsolati hálót épít, folyamatosan ismerkedik és a háttérből irányítja a vállalat dolgait. Ha kell eladja a terméket, ha kell befektetőt keres a cégének, valahol az ügyvezető és a sales keveréke. Kicsit a társaság bohóca, de gyorsan és önállóan tud döntéseket hozni.

Szükség van rá a cégemben? Ilyen feladatokat ellátó alkalmazottak szinte minden vállalkozásban vannak, mostantól érdemes erre a munkára egy külön embert kinevezni.

Hogyan lehetek…? Ha jó értékesítők vagyunk, kapunk egy kis plusz teret és döntéshozói jogkört, automatikusan azzá válhatunk. A titok itt a „válunk” szóban keresendő, mert nem tudunk munka nélkül commenedzserek lenni. Sok melóval fel kell építenünk a kapcsolati hálót és akkor számos cégnek értékesek leszünk.

6. Growth Hacker

Ő a kispénzű, nagy potenciállal bíró vállalkozások marketingese. Csodát kell művelnie, de mindezt low budgetből. Ismeri a képviselt brand értékét és érti a célközönséget. Az online világ minden területén profi.

Szükség van rá a cégemben? Igen, ha költened kell marketingre, de nincs elég pénzed rá.

Hogyan lehetek…? Nem egy hálás pozíció. Gyakorlatilag rajtad múlik a cég sorsa, de nem kapsz elegendő pénzt a terveid megvalósításához. Ha marketingesként szereted a kihívásokat és az online tér minden olcsó, de hatékony fortélyát ismered, akkor ez a Te álommelód.

7. Social Influencer

Még most is divat, hogy a cégek leszerződtetnek egy híres színésznőt vagy celebet, hogy a márkájuk arca legyen. Tulajdonképpen ilyen Social Influencer is, csak itt a felület nem a tévé, hanem az Instagram vagy éppen a Youtube. Olyan megmondóember, akire hallgat a saját közössége, kikezdhetetlen és valójában néha content marketinget csinál. A lényeg, hogy a rajongói nem is veszik észre, hogy éppen reklámoz.

Szükség van rá a cégemben? Ha sikerül olyan „befolyásolót” találnunk, aki rajong a termékünkért, az sokkal olcsóbb, mint felkérni egy félig elhasznált celebet. Egy érdekes példája ennek a Red Bull. Az energiaital gyártó extrém sportolókat támogat, akiknek nagyon komoly rajongóbázisa van.

Hogyan lehetek…? Először a saját márkánkat kell felépíteni, egy különleges insta oldallal, vagy egy videó csatornával és meg kell alapozni a közönségünket.

8. ASO

Ő a mobilappok Growt Hackere. Az alkalmazások bűvésze, aki megmondja, mikor kerüljön ki a storeba a termék, milyen hirdetésekkel kell megtámogatni és hogyan lehet az adott applikációt felfuttatni.

Szükség van rá a cégemben? Ha natív mobilapp van a terméke mögött, akkor mindenképpen.

Hogyan lehetek…? Mindaz a tudás, amit már a Growth Hackernél leírtunk, csak itt kifejezetten az alkalmazások területén kell profivá válni.

9. Innovációs menedzser

Nagyvállalatok alkalmaznak ilyen embereket, de éppen a méretükből adódóan nem tudnak elég hatékonyan működni, nem tudnak valóban innoválni. Az innovációs menedzser nem jós, nem feltétlenül kell a jövőbe látnia, néha csak válságmenedzserként elmondja a vezetőknek, hogy a szervezet miért nem működik jól és hogyan kellene változtatni rajta.

Szükség van rá a cégemben? Ha régóta megrekedt egy szinten a vállalkozása és nem tud egyről a kettőre lépni, akkor mindenképpen kell ilyen ember a cégébe.

Hogyan lehetek…? Nem árt egy kis vállalkozói, döntéshozói tapasztalat. Mindamellett túlfejlett soft skillek kellenek a munkához: legyen kritikus, flexibilis és tárgyalóképes.

10. Y generációs mindenes

Ez a bónusz pozíció, ugyanis az y generáció tagjai sokszor azt érzik, hogy nem férnek be sehova, nem tudnak egy konkrét munkakört ellátni, nem tudnak egyetlen feladatra koncentrálni sokáig és nem értik, miért nem tudnak beilleszkedni egyetlen cégbe sem. Ezeket egy cégvezető hibaként is elkönyvelheti, viszont kicsit szabadabb munkakörrel előjönnek a generáció értékei: a gyors reakció és problémamegoldás, döntésképesség, kritikus gondolkodás a szabálykövetés helyett. Egy ilyen típusú munkavállaló nagy érték lehet, ha jól „használja ki” a cégvezető és nem akarja mindenképpen valamilyen skatulyába dugni.

 

Cikk forrása: www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/10-szakma-a-jovobol/