Hogyan lendítsük fel cégünk forgalmát?

 

Ha megtanuljuk olvasni és elemezni vásárlóink digitális lábnyomát, kis odafigyeléssel nagymértékben fellendíthetjük vállalkozásunkat. Íme, három módszer, amivel elindulhatunk az adatvezérelt marketinghez vezető úton.A/B tesztelés


Mi ez? | Az A/B tesztelés során egy adott weboldalnak két változatát futtatjuk párhuzamosan, melyek lehetőleg csak egy ponton térnek el egymástól. Egy tesztvégi elemzéssel aztán megállapíthatjuk, melyik hozott jobb eredményt, és azt tartjuk meg.

Hogyan kezdjünk neki? | Az A/B tesztek futtatásának fontos szabálya, hogy már tervezéskor meghatározzuk a teszt konkrét célját. Ez lehetőleg legyen egy mutató, amelynek mérésével pontosan eldönthető, melyik változat hozott jobb eredményt (például ha egy akciógomb színváltozatainak kattintásra gyakorolt hatását akarjuk tesztelni, akkor az akciógomb kattintását fogjuk mérni minden változatnál). Egy másik alapvetés, hogy a tesztelt verzióknak csupán az egyik elemét változtassuk, a tesztoldalak minden egyéb része legyen azonos (példánknál maradva: az akciógomb színén kívül más ne változzon). Komoly hibát követünk el, ha az A/B tesztoldalakat nem egy időben futtatjuk, mivel az eltérő időszakban tesztelés torzulást okozhat az eredményekben. Ugyancsak fontos, hogy a tesztben résztvevők köre, a teszt- és a kontrollcsoport is azonos legyen.

Hőtérképes elemzés

Mi ez? | A hőtérképes elemzések lehetőséget adnak annak megmérésére, hogyan viselkednek a látogatók weboldalunkon vagy webáruházunkban. Honnan érkeztek, milyen arányban és mire kattintanak, meddig görgetnek le egy adott oldalon. Megtudhatjuk, melyek a legkedveltebb funkciók az oldalainkon, és melyek azok, amelyeket figyelmen kívül hagynak.

Hogyan kezdjünk neki? | A hőtérképes elemzéshez csupán egy jó alkalmazásra van szükségünk, amely elvégzi oldalunkon a méréseket, az adatokból pedig vizuális elemzéseket készít. Ezek tanulmányozásakor alapvetően azokra a funkciókra érdemes koncentrálni, amelyekre a legtöbbet kattintottak, azaz a legkeresettebbek, és ezek után elgondolhatjuk, hogyan tehetjük ezeket a legláthatóbb helyre, illetve melyek azok, amelyek érdemtelenül csak az értékes helyeket foglalják el. A hőtérképes elemzés az egyik legütősebb fegyver az online marketing fejlesztéséhez, hiszen nem kíván több energiát, mint hogy a kész elemzésekről leolvassuk a nyilvánvaló tanulságokat, és ezek alapján módosítsuk az oldalak felépítését, tartalmát. Néhány jól eltalált változtatással weboldalunk bevételét akár meg is többszörözhetjük. Számtalan hőtérképes elemző alkalmazás létezik a piacon, jelentős részük ingyenes verzióval segít megtapasztalni, megfelel-e elvárásainknak, ezt követően pedig havidíjas csomagok közül választhatunk.

Tölcsérelemzés

Mi ez? | A konverzió egy vagy több olyan elem, amit szeretnénk, hogy a látogató megtaláljon a weboldalunkon. Ilyen lehet például a regisztráció, a vásárlás vagy a bejelentkezés. A tölcsérelemzés segítségével pontosan megmérhetjük, hogy a felhasználók milyen arányban teljesítik weboldallal kapcsolatos várakozásainkat.

Hogyan kezdjünk neki? | A tölcsérelemzés alapvető szabálya, hogy egy adott folyamatot mindig lépésről lépésre haladva mérünk meg, és az egyes lépéseket a felhasználó nem tudja átugrani. Amennyiben ezt a szabályt betartjuk, a tölcsérelemzés gyakorlatilag bármilyen folyamatra alkalmazható. Vegyük példaként egy sima regisztráció folyamatát. Ennek lépései a következőképpen néznek ki: a látogató megérkezik az oldalra, rákattint a Regisztrációra, majd a Regisztráció elküldésére, és megérkezik a „Sikeres regisztráció” köszönőoldalra. Nincs más dolgunk, mint megmérni, hányan lépték meg meghatározott időszakban az adott szinteket. E mutatók százalékos aránya a konverziós arány, ezzel fejezzük ki, hogy az összes résztvevőből milyen arányban jutottak el az adott lépésekig. A tölcséranalízis segítségével képesek leszünk kiszúrni azokat a pontokat a folyamatban, amelyek gyengén teljesítenek, és konverziót veszítünk. Példánknál maradva: ha az oldalunkra érkező látogatók 15 százaléka rákattintott a Regisztráció elküldése feliratra, de csak 12 százaléka érkezett meg a köszönőoldalra, az azt jelzi, hogy a regisztrálók jelentős részét technikai probléma miatt elveszítjük. Ennek ismeretében máris kiadhatjuk a fejlesztőknek, hogy teszteljék a működést és javítsák a hibát.

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/businessmagazin/20170404_Hogyan_lenditsuk_fel_cegunk_forgalmat