Most kipróbálhatod, milyen légszennyezés nélkül, ráadásul ingyen taxizni!

 

Tavaly óta Budapesten már nem csak aközött lehet választani, hogy benzines vagy dízel, esetleg gázüzemű taxival füstöli tele az utas a levegőt a pénzéért.Van egy komplett taxitársaság ugyanis, ami kizárólag elektromos autókkal cirkál a fővárosban. Ez a Green Taxi, a vállalat, ami 65 darab Nissan Leaffel úgy hozza-viszi az utasokat a Duna két partján, hogy egy molekulányi szennyező anyagot nem enged közben a főváros légterébe.

A légszennyezéssel nem járó taxizás az utasoknak nem kerül többe, mint az olajégetős utazás. A budapesti szabott tarifa a villanytaxikra éppen úgy vonatkozik, mint a benzines vagy dízel kocsikra. A menetidőben sincs kockázat: a kocsik töltöttségét a sofőrök figyelik, a forgalomban pedig egy ilyen 110 lóerős villanyautó, amiben soha nem kell sebességet váltani, olyan fürge, mint a villám.

A Nissan elektromos autója nem csak azért ideális választás taxizáshoz, mert kíméli a városiak tüdejét. A 2010 óta gyártott Leaf a világ piacvezető elektromos autója, megbízhatóságát már több százezer kilométert futott példányok tulajdonosai igazolhatják. Ráadásul egy ilyen villanyautó üzemeltetése is egyszerűbb - és olcsóbb - mint a belsőégésű motorosoké. A kuplung nem kopik, az üzemanyag-rendszer nem koszolódik, a katalizátor nem rohad el benne, hiszen ilyen alkatrészek eleve nincsenek a kocsiban. De például a fék is sokkal lassabban kopik, hiszen lassításkor ezek az autók nem elmelegítik a féktárcsákon a feleslegessé vált mozgási energiát, hanem újra elektromos energiává alakítják és visszatöltik az akkuba.

A villanytaxit most ingyen kipróbálhatja, aki még nem próbálta. Meg az is, aki igen. A Green Taxi és a Nissan együttműködésének köszönhetően ugyanis most 5000 kilométernyi légszennyezés-mentes taxizásban részesülhetnek a budapesti tüdők. Az akcióban aki letölti a Green Taxi mobilappját és ezzel rendel autót, egy ingyen utat kap ajándékba.

 

 

Cikk forrása: www.444.hu/2017/04/04/most-kiprobalhatod-milyen-legszennyezes-nelkul-raadasul-ingyen-taxizni