Okosbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen, a vakok szövetségének is tetszett

 

Hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a tájékozódást a kedden bemutatott vakvezető bot, amelyhez olyan rendszert fejlesztettek ki, amellyel akár kültéri események is akadálymentessé tehetők.Elektromos érzékelővel ellátott vakbotot fejlesztettek ki az Óbudai Egyetemen, amely egy speciális vezetőcsíkot követve hangjelzéssel vagy rezgéssel segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását. Kedden mutatták be találmányukat a szakemberek.

Az intézmény közlése szerint az ARIADNÉ vakbot a hagyományossal megegyező súlyú és méretű, a működéshez szükséges áramot pedig egy vezeték nélküli töltéssel működő akkumulátor biztosítja. A rendszer másik fő eleme, az akadályokat kikerülő vezető csík az útburkolaton tartósan rögzíthető, vagy a burkolatba beépíthető, több párhuzamos csíkkal a potenciális veszélyek is jelezhetők. Az útelágazásokat Y alakú vonal kialakításával jelzik, amelyről a bot hanggal vagy rezgéssel tájékoztatja használóját.

Az ARIADNÉ vakvezető rendszer alkalmas belső terekben, közintézményekben, munkahelyeken és otthon is a vakok és gyengénlátók tájékozódásának segítésére, de akár kültéri események akadálymentessé tételére is.

A rendszert a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is tesztelte, jónak értékelte, és jelenleg szabadalmaztatás alatt van.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/tudomany/20170404_okosbotot_fejlesztettek_ki_az_obudai_egyetemen_a_vakok_szovetsegenek_is_tetszett