A számolás joga: Lego-figurát csinálnak a NASA legfontosabb kutatónőiből

 

Különleges, az amerikai űrhivatal híres kutatónői előtt tisztelgő, őket megformázó készletet ad ki a Lego.
A dán játékgyártó vállalat ötletgyűjtő oldalán tavaly május és szeptember között 12 rajongói ötlet kapott 10 ezer szavazatnál többet, így ezek megvalósítását kezdték el vizsgálni a Lego kreatív szakemberei. A vállalat végül a Women of NASA című pályamű megvalósítása mellett döntött. A szett az űrhivatal történetében kiemelt szerepet játszó nők – matematikusok, űrhajósok, mérnökök – minifiguráit is tartalmazza majd.

A 20tauri nicknéven pályázó tervező Maia Weinstock maga is “érintett” ezen a területen, a Massachusetts Institute of Technology tudományos szakírója, kifejezetten érdeklődik az űrkutatás iránt. Az általa tervezet készletben öt minifugura tűnik fel: Sally Ride első amerikai űrhajósnő, az első afroamerikai nőként az űrbe jutó Mae Jemison, a Hubble-űrteleszkóp anyjaként emlgetett Nancy Grace Roman, valamint a Holdra szállás megvalósulásában nagy szerepet játszó Margaret Hamilton és Katherine Johnson. Johnsonnal kapcsolatos érdekesség, hogy az ő élettörténetére alapozva készült A számolás joga című film, melynek főszereplői azok a “számító nők”, akiknek rengeteget köszönhet az emberiség.

A Women of NASA készlet terveit a következő hónapokban véglegesítik a Legónál, a szett várhatóan jövő év elején kerül majd a polcokra.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/tudomany/20170313_women_of_nasa_lego_keszlet