Európai figyelmeztetés: átlépi a határokat a kanyaró, fontos a védőoltás

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint fontos az érintettek védőoltása, mert a kanyaró más országokra is átterjedhet. Romániában az oltási kampány ellenére egyre több a beteg.A svédországi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány.

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.

Adriana Pistol, a romániai országos közegészségügyi intézet igazgatója úgy vélte: az ECDC által kiadott európai tájékoztatás nem csak Romániának szóló figyelmeztetés, hanem mindenkinek szól, azzal a céllal, hogy erősítsék meg az oltási kampányt.

A romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további körülbelül négyezer kanyarós esetről tudnak. "Nem csak Romániában van kanyaró, az igaz, hogy itt van a legtöbb eset" – tette hozz az igazgató.

A román egészségügyi minisztérium a "felelőtlen oltásellenes kampányt" teszi felelőssé a járványért. Romániában a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja ugyanis a védőoltások beadatását gyermekének abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora valószínűsége van a fertőzésnek a megelőzni próbált betegséggel.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok ellenkampányának hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.

A bukaresti szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát.

A HVG csütörtökön megjelenő számában is olvashatnak a kanyaróról, valamint a betegség itthoni megjelenéséről.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/vilag/20170308_europai_figyelmeztetes_atlepi_a_hatarokat_a_kanyaro_fontos_a_vedooltas