Átlátszó fa helyettesítheti az ablakokat

 

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.Napjainkban egyre erősödik az igény a környezetbarát építési anyagok megtalálására és kifejlesztésére. Az üveg alapvető eleme az épületeknek, de nem rendelkezik jó hőszigetelő tulajdonságokkal. Kézenfekvő volt hát, hogy megpróbálják a fát befogni a feladatára. Csak éppen az átlátszóvá tétele nem sikerült eddig. A „láthatatlan fa” forradalmasíthatja az ablakfelületek tervezését és kivitelezését az építészetben. Egyúttal a fűtési költségeket is csökkentheti, s vele az épületek energiaigényét. Dr. Hu még azt is állítja, hogy az átlátszó fa a vegyi kezelése miatt erősebb, mint az acél.

A gyártás első fázisában nátrium-hidroxidot és hidrogén-peroxidot adnak a fához, hogy kivonják belőle a lignint, ami a sárgás színét adja a papírnak. Ez eddig semmiben nem különbözik a papírgyártásban bejáratott eljárástól, amikor az említett anyagokkal elődolgozzák a fát, hogy aztán péppé őrölhessék. A második fázisban a fa ereibe epoxit fecskendeznek, amit általában az anyagok erősítésére használnak. Itt azt a célt szolgálja, hogy a fa nanorostjai megőrizzék a szilárdságukat és a fa erei ne sérüljenek.

Dr. Liangbing Hu, a University of Maryland munkatársa „láthatatlan fának” nevezi az így létrejövő faanyagot, mely szilárdabb, keményebb, mint a hagyományos, fa és mivel biológiailag lebomló, környezetbarátabb alapanyag, mint a műanyag.
A marylandi tudósok, akik az Advanced Materials nevű szaklapban publikálták felfedezésüket, azt is kiderítették, hogy ha ezt az áttetsző fát a egy napkollektor elé helyezik, akár 30 százalékkal is nőhet a befogott napenergia, mert az anyag „megfogja” a napsugarakat.

Az átlátszó fa gyártása még nem kezdődött el, tehát egyelőre kereskedelmi forgalomban sem kapható. Arról nem szóltak az egyetem kutatói, hogy mikorra várható a termék piacra dobása.

  

 

Cikk forrása: www.piacesprofit.hu/klimablog/atlatszo-fa-helyettesitheti-az-ablakokat/