A kukába szánt alapanyagból is lehet pompás menü

 

Hamarosan étterem nyílik a híres londoni nagyáruház, a Selfridges tetőteraszán. Igaz csak ideiglenes jelleggel, február 24-től április 2-ig üzemel majd, és csak esténként lesz nyitva. Két különlegesség jellemzi majd.Minden nap egy Michelin-csillagos séf irányítja majd a konyhát, amely kizárólag kidobásra ítélt nyersanyagot használ fel. Az akció mögött a WastED nevű szervezet áll. Ez a társulás az élelmiszer-pazarlás elleni harc jegyében jött létre 2015-ben. Tagjai híres szakácsok, továbbá farmerek, állattenyésztők, halászok, kereskedők.

Köztudott, hogy évente több millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, csak Franciaországban például 2 és fél millió tonna. Nem csak a háztartások pazarolnak, hanem a vendéglők és főleg a nagy élelmiszer-áruházak. A zárásig el nem adott zöldség és gyümölcs nagyon sokszor a szemétben végzi, akárcsak sok hústermék, amelyek nem a legfrissebbek, de még fogyaszthatók – írja a párizsi Le Figaro.

A WastEd mostani londoni attrakció sorozatát Alain Ducasse, a francia konyhaművészet egyik legnagyobb alakja indítja. Ducasse már régóta elkötelezett híve a pazarlás elleni akcióknak. A WastED egyik korábbi bemutatóján fantasztikus amuse bouche falatkákat, vagyis az előétel előtt, az aperitif mellé felszolgált finomságokat alkotott a sertés szinte valamennyi részét, a kevésbé ismerteket is felhasználva. Például a lábat, a fejhúst, a belsőségeket ugyancsak kidobásra ítélt zöldségek kíséretében.

A híres amerikai séf, Dan Barber is főz majd a Selfridges tetőteraszán. Ő már egyszer New York-i éttermét, a Blue Hillt, a pazarlás elleni akció rendelkezésére bocsátotta. Tavaly márciusban 3 hét alatt 10 ezer adag ínycsiklandó ételt fogyasztottak el a vendégek, akik így csaknem három mázsa kidobásra ítélt zöldséget mentettek meg.

A Magyarországon is jól ismert konyhaművészek közül Gordon Ramsey is megmutathatja majd, mit tud kihozni a szemétbe szánt alapanyagokból a Selfridges tetőteraszán. Persze az akció, legalábbis részben, üzlet is, hiszen a vendégek, már azok, akiknek sikerül időben asztalt foglalni, 15 fontot fizetnek egy adagért, illetve 37 fontot egy komplett menüért. Ez persze nevetséges összeg az elegáns londoni éttermek áraihoz képest. Viszont van meglepetés vagy kockázati faktor is: merthogy étlap nincs, csak az utolsó pillanatban döntik el a séfek, hogy mit főznek, amikor kiderül, milyen nyersanyag áll a rendelkezésükre.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/kkv/20170215_elelmiszer_pazarlas_akcio_mesterszakacs