Önnél már van munkavédelmi képviselő?

 

A megváltozott szabályoknak köszönhetően sokkal több cégnél kötelező munkavédelmi felügyelőt választani. Számuk már most megduplázódott. Január 8-ig kellett intézkedni ez ügyben. Az Ön cége érintett?A munkavédelmi képviselők széles körű jogosítványokkal – tájékozódási, tájékoztatáskérési, véleményezési, konzultációs, részvételi, döntés-előkészítési, kezdeményezési joggal – rendelkeznek.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2016 júliusában hatályba lépett módosításának eredményeként a legalább 20 főt foglalkoztató munkáltatók esetében – a korábbi 50 fő helyett – kötelezővé vált a munkavédelmi képviselők választásának megtartása. A törvény fél év felkészülési időt biztosított a választás lebonyolítására, amely határidő 2017. január 8-án lejárt.

Korábban mintegy 8000 munkáltatónál volt kötelező munkavédelmi képviselőt választani, a törvénymódosítást követően ez már mintegy 20 000 munkáltatót érint – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A munkavédelmi hatóság az ellenőrzések során továbbra is vizsgálni fogja, hogy a munkáltatónál van-e munkavédelmi képviselő, különösen ahol a munkavállalói létszám ezt indokolja is.

 

 

Cikk forrása: www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/onnel-mar-van-munkavedelmi-kepviselo/