Valami furcsát adott ki a nyomtatója? Nincs egyedül, 150 ezer gép bokrosodott meg

 

Világszerte 150 ezer nyomtató használói lettek figyelmesek egy furcsa üzenetre, amit egy jóakaró hacker nyomtatott ki a gépükön. Fontos figyelmeztetés volt rajta, sok tulajdonos ugyanis nem ügyel a biztonságra.


A Stackoverflowin néven ismert hacker a hétvégén igen kreatívan hívta fel rá a figyelmet: sok népszerű nyomtató komoly biztonsági rést hagyva működik, pedig lehetne tenni ez ellen.

Egy kóddal felismerte és elérte az érintett eszközöket – olyan népszerű gyártók nyomtatóiról van szó, mint például a HP, a Brother, az Epson és a Canon –, majd küldött egy nyomtatási parancsot. A Bleeping Computer beszámolja szerint főként olyan eszközökre, amelyek IPP (Internet Printing Protocol) és LPD (Line Printer Daemon) portokkal rendelkeznek.

Az érintett gépek erre kinyomtattak egy vicces figurákkal is tarkított, de egyébként komoly üzenetet. Ebben a jóakaró hacker figyelmeztette a felhasználókat, hogy az adott nyomtatót online elérhetőségnek teszik ki anélkül, hogy a rendszert tűzfal és/vagy egyéb biztonsági beállítások védenék.

A számítógép kapcsán erre sokan figyelnek az emberek, de a nyomtatók esetében már kevésbé, és ezt egy rosszindulatú hacker is ki tudja használni, aki egyébként 1 kattintással is tönkreteheti az életünket. Ilyen veszélyre figyelmeztetett Stackoverflowin is, és segítséget is adott: a nyomtatványon szerepeltek a gyártók fórumainak elérhetősége is, ahol minden ilyen problémára megoldást lehet találni.

Sokan vissza is jeleztek a kinyomtatott üzeneten magát is felfedő hackernek, és megköszönték a tanácsot.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/tudomany/20170207_nyomtato_hacker_figyelmezteto_uzenet