Játékcunami borította el egy németországi sziget partjait

 

Kindertojások és Lego-kockák hevernek mindenhol a Keleti-Fríz-szigetekhez tartozó Langeoog partjain.

A szerdai viharban egy teherhajóról vízbe esett egy konténer, valószínűleg abból szabadult ki a szigetre sodródott játékhalom. A kis kapszulák több kilométer hosszan beterítik a Langeoog partjait.

Rajtuk kívül számos egyéb csomag is úszik a vízben. "Ez így már nem tréfa, hanem környezetszennyezés, és különösen nagy veszélyt jelent az állatok számára" – fogalmazott csütörtökön Uwe Garrels polgármester.

A partra vetődött kapszulákat nem borítja a hagyományos csokoládé, de bennük van a kis játék. A szigeten sok turista tartózkodik, így sok felnőtt és gyerek indult a tengerpartra ezúttal nem kagylóhéjat, hanem tojást gyűjteni.


A hatóságok a "langeoogi húsvét" nevet adták az esetnek. A vízi rendőrségnek tudomása van egy hajóról, amely öt konténert veszített el a viharban.

A sziget lakói akciót kezdeményeztek a műanyag szemét összegyűjtésére, a város vezetése által rendelkezésre bocsátott zsákokba gyűjtötték a műanyagot. Zsákok százai teltek meg tojásokkal, Lego-kockákkal, de az összegyűjtött szemét között akadt Star Wars-figura, kerékpáralkatrész és hálózati csatlakozó is.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/vilag/20170105_jatekcunami_boritotta_el_egy_nemetorszagi_sziget_partjait