Sok energiát fogyaszt a cég? Akkor kell egy szakreferens is

 

A jelentős energiafogyasztású gazdálkodószervezeteknek tavaly december 21-étől kötelező független energetikai szakreferens igénybevétele, őket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni.A hivatal szerdai tájékoztatása szerint az energiahatékonysági törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján energetikai szakreferens igénybevételére az a gazdálkodószervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 ezer kilowattóra (kWh) villamos energiát, a 100 ezer köbméter földgázt vagy a 3400 gigajoule (GJ) hőmennyiséget. Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálásban, valamint javaslatokat tesz az energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.


A szakreferensek feladata egyebek mellett a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energiabeszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása. Éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyeket minden év május 31-éig a cégek honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodószervezet lehet. A természetes személynek rendelkezni kell a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább három év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodószervezet esetén olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek – közölte a hivatal. Az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodószervezetek az igénybevételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni a MEKH-nél.

 

 

Cikk forrása: www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/sok-energiat-fogyaszt-a-ceg-akkor-kell-egy-szakreferens-is/