Ébresztőt fújtak a szkeptikusoknak: nem igaz, hogy lassul a globális felmelegedés

 

Új, minden eddiginél átfogóbb tanulmány cáfolja, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben.
Sok szakértő nézete szerint
a globális felmelegedés üteme lelassult 1998 és 2014 között. Az adatok új elemzése azonban megerősítette: a téves feltételezés abból ered, hogy a tudósok alábecsülték az óceáni hőmérséklet változását – számolt be a BBC a Science Advances tudományos lapban megjelent kutatásról.


Számos tanulmány vonta kétségbe a lassulást, ezek közül eddig az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) elemzése volt a legnagyobb jelentőségű. Készítői szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek. Hogy miért? A szerzők kimutatták: a mérőbóják rendszerint alacsonyabb hőmérsékletet mérnek, mint más, hajóalapú rendszerek.

Mivel a mérőbóják nyújtják az adatok 85 százalékét, ez egyáltalán nem mindegy. Be is bizonyították: a korrigált adatokkal az óceánok majdnem kétszer olyan gyors melegedtek, mint a korábbi adatokkal. Az elmúlt 15 évben tehát olyan hőmérsékletváltozás volt, mint az 1950 és 1999 közötti időszakban.


A friss elemzés alátámasztja a NOAA-jelentést. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja három, egymástól független adatbázist – műholdak, bóják és robothajók méréseit – vizsgálta meg, hogy az óceánok melegedésének valós ütemét megismerje.

Mindhárom mérés összhangban volt a NOAA adataival, cáfolva, hogy a globális felmelegedés üteme lelassult volna az utóbbi 15 évben. Ezért is lehetett 2016 a globális felmelegedés félelmetes esztendője, amire ide kattintva talál bizonyítékokat.

 

 

Cikk forrása: www.hvg.hu/instant_tudomany/20170105_nem_lassul_a_globalis_felmelegedes