Napelemes tetőcserép: Elon Musk új dobása

 

Már megint legyőzött minket a turáni átok! Miközben egy (vagy több) magyar feltaláló évek óta házal, szervez, fundraisingel, gerillamarketingel (néha még itt a Verde kommentszekciójában is), és készülődik arra, hogy majd valahogyan egy csapásra világméretű gigabizniszt csinál a tetőcserépbe integrált napelemből, az a bájgúnár szerencsefia, a kőgazdag, ráadásul páratlanul sármos Elon Musk hát nem elhappolta ezt a lehetőséget is előlünk!

Musk fantasztikus, az űrhajózástól a netes kereskedelemig terjedő érdekeltségi birodalmában a legkézzelfoghatóbb és az emberiség számára rövid és középtávon legfontosabb vállalkozás a napelemes házi elektromos energiatermelés, decentralizált energiatárolás és elektromos mobilitás fejlesztése, mely a SolarCity és a Tesla nevű cégekben zajlik. Ehhez a tevékenységi körhöz kapcsolódóan történt meg a napelemes tetőfedő zsindelyek gyártásának nem várt beindítása, amely egészen új irányból adhat lökést a napenergia felhasználásának.

Az utcaszintről átlátszatlan kvarcüveg borítású, különböző színekben készíthető, jó hőszigetelő képességű tetőburkoló elemek ugyanis - szépek. Gyakorlatilag bármilyen stílusú épülethez le lehet gyártani a megfelelő cserép-pótlékot, amely egyrészt legalább olyan tartós és időjárás-álló, mint a hagyományos burkolatok, másrészt energiát is termelnek, amelyekkel el lehet látni a háztartást és tölteni lehet a garázsban álló elektromos autót.

A házi napelemek új generációját Elon Musk személyesen mutatta be a sajtónak október végén, az 5500 dolláros új házi faliakkumulátorral, a 14 kWh kapacitású, 7 kW maximális teljesítmény leadására képes Powerwall 2-val együtt.

Az új termék árával kapcsolatban még nincsenek információink, azon kívül, hogy egy hagyományos cseréphez képest egy napelemes cserép - drága lesz. Viszont mivel energiát termel, vagyis költséget takarít meg, hosszú távon akár még olcsóbb is lehet, mint a beton- vagy kerámia burkolat. Sőt, az sem kizárt, hogy egy megtérülési időszak után egyenesen profitot termel majd a háztulajdonosnak, mint a klasszikus napelem-táblák.

 

 

Cikk forrása: www.verde.444.hu/2016/11/03/napelemes-tetocserep-elon-musk-uj-dobasa