Minden negyedik wifi csak arra vár, hogy feltörjék

 

Világszerte minden negyedik (28%) wifi hotspot nem biztonságos, és kockázatot jelent a felhasználók személyes adataira. Ez azt jelenti, hogy minden adatforgalom, amely ezeken megy át, beleértve a személyes üzeneteket, jelszavakat, dokumentumokat stb., könnyedén hozzáférhető a hackerek számára.


A világban található wifi-hálózatok negyedének
(25%) nincs jelszavas védelme vagy titkosítása. Más szóval: az ilyen hotspotokon keresztül küldött adatok teljesen nyitottak, azaz harmadik fél számára elérhető – állapította meg a Kaspersky Lab jelentése. A hotspotok mindössze 3 százaléka használ WEP-et, azaz Vezetékessel Egyenértékű (Biztonságú) Hálózatot, hogy titkosítsák az adatokat. Ez az elavult és nem megbízható algoritmus pár perc alatt könnyedén kijátszható, sőt az interneten ingyenesen elérhető eszközök is találhatóak a feltöréséhez.

A maradék wifi hotspotok közel háromnegyede megbízhatóbb titkosításon alapuló algoritmust használ, amely a WPA-nek, azaz a vezeték nélküli rendszereknek egy a WEP-nél biztonságosabb protokollja. Az, hogy mennyire könnyedén lehet feltörni ezeket a hálózatokat, függ annak beállításaitól és jelszavának erősségétől. Például ha gyenge vagy nyilvánosan hozzáférhető jelszavat használ (pl.: vendéglátóegységekben kihelyezett táblán van feltüntetve a jelszó), akkor a kiberbűnöző képes lesz rövid időn belül feltörni, és minden adatforgalomhoz hozzáférni.

Érdemes megjegyezni, hogy a Top 20 ország, amely a legnagyobb arányban használ titkosítatlan wifi hotspotokat, népszerű turisztikai országok – Thaiföld, Franciaország, Izrael, Amerikai Egyesült Államok stb. Emiatt éppen a külföldre utazók a legsebezhetőbbek, ugyanis gyakran csatlakoznak a legközelebbi elérhető wifi-hálózatra, hogy kapcsolatban maradjanak. Ugyanakkor, úgy tűnik, Európában az internethasználóknak csupán az 53 százaléka aggódik adatai biztonságáért a nyílt hálózatokon.

Azt javasoljuk, hogy a felhasználók lehetőleg továbbra is legyenek résen amikor wifi-hálózatra csatlakoznak. Ne használjanak jelszó nélküli vagy publikus hotspotokat magas kockázattal járó tevékenységekre, úgymint mobilbankolás, vásárlás, bejelentkezés különböző oldalakra (Facebook, Gmail stb.), és ne küldjenek azokon bizalmas információkat. Amennyiben fontos adatokat teszünk elérhetővé külső fél számára, az komoly veszéllyel, akár anyagi veszteséggel járhat. Természetesen kiemelten javasoljuk az adatforgalom védelmét, például VPN technológia (egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat, a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva) alkalmazását” – mondta Denis Legezo, a Kaspesky Lab antivírus-szakértője.

 

 

Cikk forrása: www.piacesprofit.hu/infokom/minden-negyedik-wifi-csak-arra-var-hogy-feltorjek/